Glass i stora lass

Jadrar nu ar det bara en dag kvar for mig pa skolan. Knappt ens det! 2 timmar bara :( kanns sorgligt. I dag stadade jag och barnen hela skolan. Den blev riktigt tjusig efterat, alla var saa duktiga! Jag var aven med barnen pa deras internat och kollade idag. Fy som de bor! Onskar jag hade varit dar tidigare sa hade jag kunnat forsoka samla in pengar till hemmet, for dar finns det mycket att bidra till. Ska ga runt i stan nu strax och forsoka att hitta nagot stimulerande och bra att kopa till dom pa hemmet faktiskt!!

Barnen malade aven bilder till mig idag eftersom jag snart ska lamna dom! Bilder med hjartan pa. De ar sa sota!!! Och blommor plockade dom till mig ocksa, snyft!!





Nu ska ivag och kopa lite grejjer, ska bland annat kopa glass till min klass som jag ska bjuda pa i morgon! Sen ska jag hem och springa och sen blir det restaurang med Veronica och Linus :) Puss och Kram

Honeymoon

Det ar forst nu det sista som jag har tillatit mig sjalv att borja sakna vissa saker dar hemma. Innan har det kants sa langt kvar och da har jag bara tankt bort allt och alla dar hemma.

Jag saknar/langtar efter:

- Att fa duscha varmt igen, vanjer mig aldrig vid det iskalla vattnet.

- Frukosten, speciellt grovt brod. Aven vofflor, fasen vad jag blev sugen pa det!

- Traningen, kommer formodligen dra direkt och trana i dagarna jag kommer hem. Har inte bestamt vart an, troligtvis friskis. Men far kika pa deras schemaaaa :)

- Min sang, kudde, mitt rum

Men nar jag aker har ifran kommer jag iof att sakna desto mer har, men den listan kan vi kora en annan dag. Men vad fasen ska jag hem till egentligen har jag funderat pa manga ganger. Kristin har akt ivag, Th ar inte heller i Sverige, Lollo kommer iof snart hem och alla andra ar upptagna med deras andra halvor. Kanske skulle ta och stanna har anda, haha! Eller aka till Cypern (till Kristin), det ar en riktigt bra idee. Vi far se, mellanlandar nog i Sverige forst i alla fall :)


Nasta vecka ska jag hem juuuu

Hej hej!! Vad har hant senast tro?

I torsdags var vi pa en bar med bio forst, sen drog vi vidare ut och partajja med en massa andra Muzungos! I fredags sag vi pa bio i Moshis biosalong, en Indisk film! Inte alls bra, haha. Sen i lordags var jag, Veronica och Linus inne i Arusha och gick pa masaiimarknaden m.m. Sen var vi ute pa kvallen i Moshi, Kool bar :) Sondagen var lugn, vi lag och sola och badade vid en pool :)

Just nu ar jag inne i stan for att gora lite grejjer. Det ar lugnt i skolan nu for att alla examinationerna ar over och skolan stanger pa torsdag sa de har inga lektioner fram tills dess, bara fri lek och stadning av skolan. For ovrigt ar det riktigt varmt idag. Maste vara den varmaste dagen hittills. Annars brukar varmen vara valdigt lagom. Man behover aldrig ha trojja men man svettas inte heller :)

En kortis



Ar ledig ifran skolan idag eftersom dom har examination idag och jag behovde kopa alla grejjerna till skolan!! I kvall blir det utomhusbio och hamburgetallrik :) hade finfint! Pusshej

Hallelujah

Dagarna går och går och i dag hade jag tvåorna och vi tränade lite gemensamt på uppgifter som skulle kunna tänkas komma på examinationen som börjar i dagarna här. Barnen vet ju om att jag aldrig skulle slå dem och ettorna som jag har mest är ganska svåra att ha eftersom de älskar mig samtidigt som de är extra stökiga ibland när jag har dem, de har ju aldrig fått lov att springa fram till läraren och hjälpa henne, krama läraren m.m. Det är komiskt, när jag ska samla in böckerna så vill alla hjälpa till och då kan det bli kaos ibland. Då kan de börja bråka om vem som ska samla in böckerna m.m.

 

Tvåorna däremot är egentligen en drömklass, de jobbar väldigt bra och är läskigt tysta ibland. De förstår bättre engelska också så det är lättare att få dem att förstå. I ettan är det några elever ”med särskillda behov”, många som inte är så bra på engelska m.m. så det är en väldigt svår klass egentligen. Det går bra att ha dem, men de lektioner kräver mer planering än de med tvåorna och efteråt är jag helt utpumpad. Men det är också de ”svåra lektionerna” som man lever på länge om de går extra bra, äkta hallelujahmoments kan det bli ibland alltså haha!
Jag bara älskar det.

Ska man skratta eller gråta??

”Men hur får ni barnen att lyssna om ni inte slår dem?”


”Men om barnen slår varann, så måste ni väll ändå slå till dem”


”He is retard” säger en lärare helt seriöst och pekar på en av eleverna

 

”Du är ju helt tom i huvudet” säger en lärare till en elev

 

”Kan jag få din tillåtelse att använda stickan” men tycker du verkligen att det behövs? (Barnen satt som ljus och gjorde precis det som de skulle, inget skäl ens för en lärare i Tanzania att slå dem)

 

Ja, listan kan göras lång! Helt sjukt vad man fått höra mycket roligt/konstigt

här alltså! Hahah speciellt i skolan. Jag har haft sådanna intressanta och förhoppningsvis lite givande diskussioner med vissa av lärarna om barnaga.

Även ifall de försöker att inte slå barnen och att några av lärarna försöker

att använda vissa andra knep, som jag försökt få dem att använda, för att

få barnen att lyssna/bli motiverade m.m., så är det ändå en väääldigt lång process för att barnagan ska försvinna här i Tanzania. Som en annan volontär sagt: ”Så fort du är borta så kommer stickorna att komma fram igen”

Men man måste väll för i tusan försöka ändå!!


Samma visa nästa helg

Torsdag: Efter jobbet drog vi till en pub/bio där många muzungus ”vitingar” brukar hänga. Filmen var helt okej tills de började att prata franska utan text så då drog vårt gäng (jag+ Veronica+10 svenska killar) till bardelen och hängde i stället. Blev inte jättesent eftersom vi skulle upp tidigt på fredagen.

 

Fredag: Då körde vi (samma gäng) igång igen. Först Glacier tills elen försvann, då drog vi till Kool bar och sen La liga. Hemma i sängen var jag 06.30 roligaste kvällen här hittills men blev nog nån shot för mkt kanske. haha

 

Lördag: Jag låg i sängen i princip hela dagen. Det var meningen att vi skulle ut då också, men somna klockan åtta. Hahah

 

Söndag: Då mötte vi några av grabbarna på bion och kikade fotboll!


 

 

 

Tog med kameran ut för en gångs skull. Många ficktjuvar här så är sällan jag tar med den så passar på att bjuda på några fula fyllebilder från helgen! :)


Vill inte att det ska ta slut

Nu har fem av sju volontärveckor passerat och jag har alltså bara två ynka veckor kvar på skolan, känns för jävligt faktiskt!

 

Tiden har verkligen bara rusat iväg. Jag är så glad att jag verkligen tog tummen ur röven och åkte iväg för detta är utan tvekan det bästa jag har gjort i hela mitt liv! Jag hade aldrig trott att jag skulle trivas så bra här i Tanzania, här i Moshi. Jag har funderat flera gånger på att stanna kvar längre faktiskt och nu känner jag verkligen att jag absolut inte vill hem och har man en ombokningsbar flygbiljett så är ju allt möjligt, hahahahaha! :)


En vanlig dag i Moshi

6.00- går alarmet igång. Jag och mamma Vicky äter frukost.

 

6.40- tar vi daladalan till St Annes school.

 

7.15- förbereder dagen, lektioner m.m.

 

8.00-15.20 är vi i skolan. Jag håller i ca 2 lektioner per dag (varierar iof en del, lärarna tar ledigt lite som de själva vill så då får jag hoppa in mer) är med på ca 4 lektioner till per dag som ”hjälplärare”, vilket verkligen behövs. Många elever som behöver extra stöd.

 

15.20- åker in till stan eller direkt hem (varannan dag). Går till ett av internetcafeerna, gör lite andra ärenden m.m.

 

17.30- brukar jag ungefär vara hemma igen. Handtvättar mina kläder, vilar m.m.

 

18.30- beger mig ut på en joggingrunda.

 

19.30- Middag tillsammans med familjen, sååå mysigt! Efter middagen brukar vi ta hand om disken och sen sitta och tjöta om allt möjligt, går ut och kollar på månen och stjärnorna (gjorde vi igår) eller ser på tv.

 

21.00- stänger vi dörrarna om oss, läser nån halvtimma och sen somnar jag som en död fisk.

 

 

Nu ska jag bege mig hem hem hem! Hejsvejs ♥


Livräddaren

I lördags var jag, Linus och hans brutta från Tanzania iväg och badade på ett hotell. När Linus hoppade i och badade så ville hon inte hoppa i först utan hon sa att hon ville vänta tills jag skulle ner i poolen, varför vet jag inte men men. Jag hoppade i och hon kom snabbt efter ut på det djupaste stället i poolen. Jag såg att hon fick panik när hon kom ner i vattnet, men jag fattade inte direkt att hon inte kunde simma förrän hon hjälplöst och skräckslaget klängde sig fast vid mig och nästan fick mig att drunkna. Herre gud, kan hon inte simma tänkte jag! Det är ju så självklart i Sverige att alla kan simma, men här är det inte så många som kan det fick jag reda på senare. haha

 

 

Linus var fort framme med kameran. "Det här måste jag bara ha ett kort på"


Det oväntade

På fredagseftermiddagarna har de sport och lek på skolan, det är meningen att alla barnen ska få röra på sig. En aktivitet som de brukar ha är aerobic. Har medverkat på sportdelen tidigare, men så frågade en av lärarna om jag kanske kunde hålla i aerobicen och efter halva tiden tyckte han att jag kunde ta över och visst klart man ställer upp. Haha så där hoppade jag runt och försökte minnas en massa rörelser från friskis och iform m.m. som jag kunde använda på stört. Måste ändå säga att jag är sjukt nöjd med den insattsen, haha.

Jag har varit ensam volontär i min familj i helgen. Johanna och Veronica har varit iväg på äventyr, vill inte avslöja nått om de än för antar att hon vill vara först med att berätta om det. I helgen (både fredag & lördag) så var jag, brorsan Tonny, Linus, Sara och Oscar på Kool bar. I lördags ville killarna kolla fotboll så vi började med att dra till bion i Moshi för att kolla United- Arsenal. Brukar hata att kolla på fotboll, speciellt trött är man ju på LiVeRpOoL, hahaahahhaa skojja eller nä, men fan vilken stämning det var i biosalongen alltså. Tror dock att alkoholen gjorde det hela lite roligare också kanske, men det var en upplevelse det.


Nu ska jag hem och se om töserna har kommit än, vill höra ALLT! :)


Mina sma sma anglar

Att lamna allt och aka ivag som volontar ar ta mig fan allt ifran latt. Livet ar inte en dans pa rosor, jag vill iof inte ha ett liv som sadant heller. Allt ska inte vara perfekt, vad ar det for trakigt liv i sa fall? MEN jag har sett sa mycket orattvisor och hemskheter har som jag aldrig har sett innan och som jag forhoppningsvis aldrig kommer att fa se i Sverige.

Lararna har vet att jag avskyr nar de slar barnen men och andra sidan sa far man aldrig glomma att det ar jag som kommer och klampar in i deras skola, deras traditioner, deras liv. Jag har hort andra volontarer som ar pa skolor dar de rent utsagt bankar skiten ur ungarna sa dom knappt kan ga sen. Min skola ar tydligen inte natt i jamforelse med de flesta andra skolor har i Tanzania.

Hur som helst, i dag var jag med pa en engelskalektion. Jag brukar vara med och hjalpa till pa denna lararens lektioner, jag gillar henne och jag markte att hon haft en ovanligt jobbig morgon. 7 av eleverna i denna klassen, 2:an gar de i, hade glomt antingen penna, sudd eller linjal.

De fick stalla sig pa rad en efter en, i vantan pa att fa sin dom. Lararen tog fram sin pinne och borjade sla den forsta, lilla Vicktoria pa fingrarna. Jag sag riktigt hur ont det gjorde, saaa fruktansvart ont. Jag ville skrika rakt ut att hon skulle sluta, men fan vad jag hade blivitt avvisad fran skolan da. Hon grat och sen var det dags for nasta och nasta barn att fa sin bestraffning. Jag visade att jag inte tyckte om det och gick ut ur klassrummet, eftersom jag inte klarade av att se mer. De flesta lararna slar inte barnen nar jag ar med, eftersom jag har haft en del (valdigt intressanta) diskussioner med vissa av lararna om barnaga m.m., men hon kunde vall inte lata bli just idag, tydligen!

An sa lange har jag inte gratit har i Tanzania men ibland, vid sadanna har tillfallen ar det verkligen sa att man far kampa emot, nar orattvisorna kommer sa tatt inpa, nar mardrommarna blir verkliga. Nar man far se saker som man aldrig skulle kunnat forestalla sig att se, da ar det ta mig fan inte latt! De ar ju bara barn och inget ar ju egentligen deras fel.



Nar jag kom tillbaka satt nagra av barnen med tarar som rann nerfor deras sma kinder. Jag ville gora dem glada igen och lararen hade vaknat pa helt fel sida och var jattetrott, sa det kandes som ett bra tillfalle for mig att ta over lektionen dar, latta upp den sorgliga stammningen. Jag hade med mig en kopierad bok fran Sverige som jag laste for dem och visade bilderna m.m. Alla sken upp, de skrattade och deras ansikten sag glada ut igen.

Har och nu ar det allt som raknas kanns det som, att sprida gladje. Ah vad jag alskar dessa barn!!!!! Naha nu ar jag nara pa att lipa igen, haha hej da hej da

En ny vecka

Helgen har varit superduper!!!

I fredags var jag med Johanna och tva andra volontarer pa deras projektplats, riktigt fint hade de det dar. Efter det akte vi alla fyra i vag pa ytterligare ett projekt som Linus fatt kontakt med tidigare, namligen ett hiv- & aidsmote.

Vi akte ut till ingenstans, mitt ute i slummen. Det var vi volontarer och ca 20 killar. De stallde alla mojliga fragor till oss "den svenska gruppen", om hiv/aids, droger, kvinnor m.m. Det var ett valdigt roligt och intressant mote, haha. Kanns bra att man kan bidra med sina valdigt fa kunskaper, inom dessa omraden ocksa, eftersom ar det nagot problem som Tanzania verkligen har sa ar det hiv & aids.

I lordags korde vi pa igen, forst en bar och sen La liga. Vi var hemma klockan fem, de ni! Tjejen som alltid tackar nej till efterfester (skulle anda slocka direkt) har varit ute och skakat rumpa till fem pa morgonen, oj oj var bara tvungen att papeka detta, haha!!! ah trotter vart jag icke!

I gar akte vi volontarer fran Moshi (4 ar vi nu) till ett hotell dar de hade pool. Dar slappa och bada vi hela dagen, asa nice :)

Nu ska jag kila i vag till daladalan. Blir att tvatta mina klader nar jag kommer hem. 1 krona kostar bussen hem, billigt och bra :) Hade finfint!!!

The big five

Safarin var riktigt grym, vi sag alla mojliga djur! Ahh jag vill verkligen gora om det. Parken Ngorongoro var saa himla vacker. Vi sav aven mitt i parkerna med en massa djur vandrandes omkring, vilket bade var haftigt och laskigt.

Var safaribil fick aven punka tva ganger. Den forsta gangen var det lugnt men andra gangen fick vi det i Serengeti. Dar ar det forbjudet att ens ga ut sa tva fick spejja runt med kikaren och de andra tva fick hjalpa guiden att byta dacket, sant hander inte varge dag, det var en upplevelse :) haha. Sen besokte vi en masaiby ocksa, de bodde typ valdigt annorlunda. En man med ca 15 fruar och massa barn, han far poka minsann.



Ska forsoka uppdatera lite oftare. Har hur mycket som helst att skriva om men inte riktigt tid, har hander saker hela tiden. Men men hade finfint sa lange! Pusssssaaaaaaarrrr Pussar

RSS 2.0